1 2 1210x642 - КОД НЕНАДА У КЛЕЊЕ ПО "СВИЊЕТИНУ С РАЖЊА" - СЛАЂЕ И ЈЕФТИНИЈЕ ОД ПРАСЕТИНЕ И ЈАГЊЕТИНЕ
ИСТАКНУТО ТРАКА

КОД НЕНАДА У КЛЕЊЕ ПО „СВИЊЕТИНУ С РАЖЊА“ – СЛАЂЕ И ЈЕФТИНИЈЕ ОД ПРАСЕТИНЕ И ЈАГЊЕТИНЕ

pin - КОД НЕНАДА У КЛЕЊЕ ПО "СВИЊЕТИНУ С РАЖЊА" - СЛАЂЕ И ЈЕФТИНИЈЕ ОД ПРАСЕТИНЕ И ЈАГЊЕТИНЕ

Због слабе понуде на тржишту и  предстојећих празника  цена прасића и даље расте, па ће печење на свечаној трпези бити прави луксуз.

Прасе тежине 20 – 25 килограма кошта од 600 до 750 динара по килограму, а на укупну цену живе ваге треба додати око 40 евра за услуге клања и печења. Ненад Ерцеговчевић, власник печењаре у Клењу израчунао је да би килограм прасетине требало да кошта око 3 – 3.300 динара што је, сматра, прескупо јер  толико није коштало ни за Божић.

– Ако неко неће да се одрекне прасећег печења ја ћу да му изађем у сусрет. То је мој посао.  Међутим, пошто прасе од 25 килограма и клање, печење и сечење коштају исто као товљеник од 100 килограма, ја ћу купцима понудити печено свињче на ражњу. Када буду пробали ово месо, гарантујем, поново ће поручити – каже Ерцеговчевић.

3 1 840x630 - КОД НЕНАДА У КЛЕЊЕ ПО "СВИЊЕТИНУ С РАЖЊА" - СЛАЂЕ И ЈЕФТИНИЈЕ ОД ПРАСЕТИНЕ И ЈАГЊЕТИНЕ

Овај специјалитет се припрема  спорим печењем у трајању  од 7 до 10 сати, што зависи од тежине товљеника.  И само у томе је сличност „свињчета на ражњу“ и „вола на ражњу“ који је још увек ствар престижа и разметања да би се у селу о томе причало.

2 1 840x630 - КОД НЕНАДА У КЛЕЊЕ ПО "СВИЊЕТИНУ С РАЖЊА" - СЛАЂЕ И ЈЕФТИНИЈЕ ОД ПРАСЕТИНЕ И ЈАГЊЕТИНЕ

Ерцеговчевић у шали каже да ће волови одахнути када више људи буде пробало месо свињчета са ражња.

– Пекао сам  неколико пута на слављима и вашарима. Нема тога ко није хвалио месо и тражио пун тањир. Ма, какав во са ражња, јунеће не може да му буде равно, о роштиљу да не причам. Прошарано је, сочно, лепи се за прсте, а укус је феноменалан са сједињеним аромама од печења и паца – додао је Ерцеговчевић.

Ко још није пробао, можда се бар због цене определи за „свињетину са ражња“ уместо прескупе прасетине.  Килограм ће коштати 1.200 динара и власник печењаре је почео да прима поруџбине овог специјалитета.

Д. Грујић

Related Images: